български english
 
   
   
 НАЧАЛО  |  КАТАЛОГ  |  ИЗЛОЖБИ  |  АУКЦИОНИ  |  ЗА НАС  |  КУПУВАМЕ  |  КОНТАКТИ
   
   
Каталог
Нови произведения
Всички произведения
Картини
Скулптура
Фотография
Търсене на произведения
Категория
Картини Скулптура
Фотография
Техника/Материал
Маслени бои, картон гравюра
Преге Силиграфия
Маслени бои, платно Маслени бои, дъска
Маслени бои, фазер Маслени бои, хартия
Порцелан Акварел, картон
Дълбок печат Дигитален колаж
Принт Инсталация
Mаслени бои, смола, метал върху платно Акварел
Акварел, хартия инталио
Mрамор Акварел, гваш
Молив Цветен молив, пастел
Туш Литография
Креда Пастел
Гваш Сериграфия
Суха игла Лави
Дърворез Смесена техника
Постер Офорт
Молив, хартия Цветен молив, хартия
Бронз Гипс
Сух пастел Рисунка
Размито масло, картон Цветна литография с колаж – плат, конец
Цветна литография с колаж – прозрачен полиестер, конец, кламери Пастел, хартия
Гравюра на дърво Книга
Илюстрация Туш, акварел
Гваш, масло Размито масло, хартия
Маслени бои, шперплат Маслен пастел
Цветна литография Кожа, хартия
Кожа, стъкло, хартия Акрил върху платно
Акрил Темпера
Теракота Патинирана теракота
Пастел, акварел Акварел, илюстрация
Масло, хартия Смесена техника, хартия
Смесена техника, картон Маслени бои, платно върху дъска
Фотография Линолеум
Акватинта Туш, хартия
Монотипия Лави, хартия
Маслени бои, дъска Въглен, хартия
Дигитална графика Цветен пастел, молив
Аквафорт Маслени бои, хартия, върху платно
Акварел, туш Въглен, бяла креда, хартия
Сангин, хартия Молив, пастел, хартия
Креда, хартия Линогравюри
Креда, туш, хартия Туш, гваш, сребърен бронз, хартия
Патиниран гипс Теракота, релеф
Смесена техника Маслени бои, акрил
Офорт, акватинта Авторска техника
Гваш, размито масло, хартия Линорез
Батика Дърво
Офсет Отпечатък
Дигитална картина месинг
месинг и камък релеф, бронз и емайл
дърво и акрил лито, сито, хартия Фабиано
керамика Кomatex Hahnemühle
авторска техника коматекс, акрил, еърбраш
CGD Exlibris
мецотинто
Исторически период
От век До век
Ключови думи
Автор/Произход
Потребителска кошница
Вход в профила
забравена парола
 
Електронен бюлетин
Запишете се в електронния бюлетин за да получавате винаги актуална информация за предстоящи търгове
Галерия "Сезони" представя Ромил Калинов - "Размножаване на Г"
Дата: 12.06.2012 - 27.06.2012

Галерия "Сезони" представя изложба на Ромил Калинов - "Размножаване на Г", изложбата ще се състои от 14.(четвъртък) 06. до 27.06.2012г.

.,,

Ромил Калинов – „Размножаване на Г.” – опит за противодействие на

популизма с критическа ирония и елитарна красота

 

Ромил Калинов е съвременен художник с многостранни изяви в полето на: графиката, абстрактната живопис, концептуални инсталации, художествени обекти, колажи и асамблажи, пърформънси, акции, хепънинги, намерени предмети и реди мейд – преобразувани в „предметни метафори” носещи семантиката на гражданско-обществени и интелектуално-бунтовни послания.

Настоящата изложба е крачка напред в творческата му биография.

Под провокативно-скандалното заглавие „Размножаване на Г.” той разбира от една страна всекидневното роене на поведения, манталитет и злочинства ословесени с думи започващи с „Г.” – Глупостта, Гадостта, Гангрената – душевна и духовна, Грандоманията, гърбавините на лицемерието и корупцията, градацията в „бобовизацията” на българската нация, мултиплицирането на „фасулковците” в скута на масовата култура – за сметка на издигнатите личности и децимация на истински-духовния елит, засенчван от „псевдоелита” на парвенюта опитващи се да наложат своят низък и пошъл вкус за общовалиден.

От друга страна - съкращението "Г." за него означава "Грасивото" като метоним, т. е. преименувка, заменяне на едно име с друго; метоним на "Красивото" въвеждащ раздвояване на два вида красота: низка - популистка и висока - елитарна красота.

Низката красота, която е банална и блудкава, масова, популярна, само лустро и закачка, без съдържателност, без сериозност, невъздигаща Духа, но гъделичкаща сетивата и душата, всъщност е преструвка, политура, измама, декорация и апликации свеждащи изкуството до „симулация на изкуството”. Тя е духопагубно и душесриващо в плоскостта на празни жестове и голи ефекти популяризиране на тривиалности чрез направа на „хубавички неща”, вкл. хубавки-картини и статуи-хубавелки.

Изобличавайки „Грасивото” Ромил се застъпва за истински въздигнатото елитарно-красиво, което не се харесва масово, тъй като в съвременното дигитализирано консумативно общество намаляват и почти изчезват снобите и снобизма, включая дилетантите, свързани все пак с някакво познание, дори бегло, а нарастват невежеството и глупавините, масовото преднамерено медийно видиотяване на населението, имащи за резултат лумпенизиране съпроводено с отстраняване не само на духовно-въздигнатите, но дори на снобите.

Срещу тази тенденция Ромил Калинов противопоставя своите духовно извисени, елитарно-красиви, бликащи от енергия, жизнерадостни творби с оригинален стил. Както той се изразява: „тоталитаризмът ражда епигонство”. И обратното.

В „Пирът” на Платон се говори за два Ероса: низш, простолюден и Небесен, висш (Пирът 180 д – 181 в), а в картината на Тициан „Земната и небесната Любов” 1515 – 1516 г. са изобразени две любови.

По-малко е известно, че според Платон съществуват и две красоти: земна – низка, и небесна (извисена). Сократ изказва многозначителното мнение в Платоновия диалог „Големият Хипий” ( 290 д – 291 с), че леката проста дървена лъжица от смокиново дърво е по-красива от тежката, бляскава и скъпа от злато.

Популизмът в съвременното изкуство изтрива тази важна дистинкция между низка и възвишена красота с цел всичко извисено и благородно да се осмее и принизи. Което носи задоволство на простолюдието, злорадва и успокоява, дезалиенира и консолидира в общ масов пошъл вкус  consensus omnium idiotarum.

Това различие днес постепенно се възкресява и почва да се удържа в съвременното изкуство. Ромил Калинов, заедно с други съвременни творци не се отказват от него.

Популизмът в днешното изкуство не е просто свързан с производството на кич. Той е и нещо хем хубавично хем грозно бидейки аналогон, продължение и капител на политическия популизъм, от когото получава периодично бакшиш за да го фризира и разхубави.

Тази гнусна венчавка, този брак по сметка, тази полигамия между: Политика, Изкуство, Знание, Пари, Медии и Власт – трябва да се бламира. Покварата на „Грасотата” (простолюдната красота) следва да се иронизира. Да се противопостави срещу нея Небесната Красота. С това се е захванал Ромил.

Всеки популизъм навред е бил, е, и ще бъде свързан с: лъжа, лицемерие, цинизъм, сметкаджийство, симулация, софистика, дегизиране и травестиране, измами, корупция, концентрация на власт, отнемане на свободи, спъване развитието на гражданско общество и толериране сурогатите на такова, пресилен национализъм, прослава на флага, демагогски опростявания и повсеместно изпростяване. Това касае и популизма в изкуството.

Чувствителността на Ромил, нетърпимостта му към онова, което е непочтено и несправедливо в живота – е вътрешният импулс на неговите интелектуално-бунтовни акции и инсталации. А красивите му творби са потегляне по пътя на драматичната неутилитарност и самота, характерни за автентичния, непредвзет и неподкупен художник.

Бидейки един от най-ярките представители на Българския Поп Арт (БПА) поради техническите печатарски приьоми, които използва носещи анонимност и поставящи под въпрос авторството (но с рекламна и плакатна графика са се занимавали и Розенквист и Уорхол!) със живописните си творби Ромил същевременно доразвива алеаториката на Кейдж, като с упорити дирения, нямащи нищо общо с маниерниченето, подбира и отсява възможно най-красивите случайни комбинации на цветове, което сродява неговото изкуство с Музиката от най-съвременно естество. Сякаш използва печатарската си преса като орган за сътворяване фуги на радостта!

Неговата живопис не е абстрактна, защото не се  провежда отвличане от каквито и да било реалии - обективни или субективни. Това е КОНКРЕТНА ЖИВОПИС в смисъла concretio(от латински: срастналост, сгъстеност, уплътненост) на чисти цветове чрез пресоване, разстилания и сбивания на пигментно вещество. Така се сътворява един ефимерен(наддневен) свят на нечута красота отвеждащ към нов вид метафизическа живопис, която не е нито фигуративна нито абстрактна. С което той се откроява като художник неометафизик, представител на т. н. "конкретно изкуство" обособено за пръв път от Тео ван Доесбург, въвел термина 1929г. като заглавие на издаваното от него списание L`Art Concret”.

                                                                      проф. Красимир Делчев

 

 

Снимки от откриването на изложбата
Снимки на произведенията от изложбата
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
Наличен .
Ромил Калинов
   
   
  (c) 2003-2013 Галерия Сезони. Всички права запазени! Web site by Webrix - webrix-studio.com